Freska v nitrianskej hradnej katedrále zostane na pôvodnom mieste

08.01.2013 Nitra

Nitra 8. januára (TASR) – Freska s motívmi zo života a oslávenia Panny Márie, nedávno objavená v katedrále na Nitrianskom hrade, zostane na pôvodnom mieste. Premiestnený však bude ranobarokový oltár, pod ktorým sa freska nachádza. Rozhodla o tom medzinárodná odborná komisia vrátane predstaviteľov celoslovenského aj nitrianskeho pamiatkového úradu.

„Oltár snímania z kríža bude presunutý pravdepodobne na opačnú stranu dolnej lode chrámu, kde sa teraz nachádza Oltár svätého Jána Nepomuckého. Detaily jeho umiestnenia zatiaľ nie sú známe. Toto odporúčanie komisie by mal oficiálne akceptovať aj pamiatkový úrad,“ uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Reštaurátori objavili unikátnu fresku pod oltárom v hradnej katedrále v prvej polovici minulého roka. Freska pochádza zo 14. storočia a zobrazený je na nej Mariánsky cyklus. Podľa odborníkov je jedinou v strednej Európe, podobné diela je možné vidieť v strednom Taliansku. Podľa vyjadrenia Lyka sa bude musieť doriešiť stena, kde sa nachádza novoobjavená freska.

„Ide totiž o barokovú stavbu, objavili sa tam gotické klenby. Vedľa oltára sú ešte aj staršie maľby, ktoré sa však už nebudú odkrývať, sú tam ďalej aj sedílie,“ uviedol. Freska bude po nevyhnutných úpravách miest, kde bol donedávna upevnený Oltár snímania z kríža, nasvietená, aby bola verejnosti dostatočne prístupná. Návštevník bude mať k dispozícii aj vysvetľujúcu legendu. Práce vrátane rekonštrukcie interiéru katedrály by mali byť ukončené do 5. júla do termínu Cyrilo-metodských osláv.
 

Vyberte región